Een van de belangrijke voordelen van Led systemen/ armaturen is naast de te realiseren energiebesparing de langere levensduur t.o.v. conventionele lichtbronnen zoals Fluorescentielampen (CFL, TL) en gloei en halogeenlampen. (Zie onderstaande tabel)
Lamp type | Levensduur uren bij 80% lichtopbrengst |
Gloeilamp | 1000 |
Halogeenlamp | 2000 |
CFL (EL | 12.000 |
TL (T8 HF) | 20.000 |
Led | 50.000 |
Echter de levensduur van zowel de conventionele verlichting als ook van de Led verlichting kan niet gezien worden zonder ook naar de lichtopbrengst van de verlichtingsbronnen te kijken. Bij conventionele verlichting is de levensduur opgave van de lichtbron vrij eenvoudig. De levensduur wordt opgegeven bij b.v. 80% service life. (zie tabel). Dit betekent dat bij de opgegeven levensduur de lichtopbrengst van de lichtbron nog minimaal 80% is van de oorspronkelijk geïnstalleerde lichtopbrengst, dit is incl. lumen afname en uitval op lamplevensduur, echter exclusief driver uitval.
Bij ledverlichting ligt dit wat gecompliceerder, hier is de lichtbron ( bv. Led tube) een geheel met het armatuur en kan (meestal) niet uitgewisseld worden, terwijl bij conventionele lichtbronnen de lichtbron bij onvoldoende lichtopbrengst eenvoudig te vervangen is. Wanneer we spreken over de levensduur van een Led systeem/ armatuur hebben we het over de Led chip inclusief de elektronische driver.
Voor kwalitatief goede drivers (A merken) is de driver levensduur meestal ca. 50.000uur bij 10% uitval, terwijl de levensduur van de Led chip op zich wel meer dan 100.000uur kan bedragen. Hierdoor is de driver het onderdeel van het armatuur dat vaak als eerste uitvalt (defect)
Echter de led chip mag dan wel niet defect raken, de lichtopbrengst neemt gedurende de levensduur geleidelijk maar continu af. (zie onderstaande grafiek)

Bron: Cree
Op dit moment is dit ca. a 6% per 10.000 uur wat betekent dat na ca. 50.000 uur de Led chip nog ca. 70% van zijn oorspronkelijke lichtopbrengst heeft.
De Levensduur van een Led lamp of armatuur wordt daarom altijd de volgens z.g. Lumen maintenance waarde (Lm terugval) opgegeven.
Voorbeeld: #1. Levensduur Led lamp: 40.000 uur bij lumenterugval 30% voor max. 50% van de armaturen, opgave: 40.000uur, L70/B50.(zie onderstaande grafiek)

Bron Philips
Voorbeeld: #2. Levensduur Led lamp: 50.000 uur bij lumenterugval 20% voor max. 10% van de armaturen, opgave: 50.000 uur, L80/B10.
Meest voorkomende waarden zijn voor L: 70, 80 en 90 voor B: 50 en 10 Let op, deze waarden worden gespecificeerd bij 25 ℃ lamp omgevingstemp.
Effect omgevingstemperatuur op Led levensduur.
De door de armaturen leverancier opgegeven levensduur van een Led armatuur gaat uit van een omgevingstemperatuur van 25 ℃. Echter de Led chip levensduur (lumen terugval) halveert met elke 10 ℃ temperatuur verhoging, derhalve halveert bij elke 10 ℃ temperatuur verhoging de effectieve armatuur levensduur.
De led chip Lumen terugval wordt door de chip fabrikant opgegeven als functie van de Led case temperatuur (Tcase).
Bij een Led armatuur levensduur opgave van bv. 50.000hr, L70/B50 bij 25 ℃ omgevingstemp met een bijbehorende Tcase van 50 ℃ is dit bij een omgevingstemperatuur van bv. 35 ℃ en een bijbehorende Tcase van 60 ℃ nog slechts nog ca. 25.000hr (zie onderstaande grafiek).

Bron: Philips
De Lichtterugval en dus bruikbare armatuur levensduur, wordt dus in sterke mate bepaald door de Led case temperatuur.
Het is dus belangrijk dat de armatuurontwerper de Led chip case temperatuur goed afstemt op de gebruiksomgevingstemperatuur. Dit moet gerealiseerd worden door de led chip van voldoende koelingsmogelijkheden te voorzien.
Checken levensduur Led armatuur.
Wanneer het armatuur te weinig licht geeft of de verkeerde kleurtemperatuur of kleurweergave heeft is dit vrij eenvoudig te controleren.
Het controleren van de gespecificeerde levensduur is echter aanzienlijk complexer. Je moet hier als gebruiker volledig op de betrouwbaarheid van de leverancier vertrouwen.
De lichtopbrengst levensduur (Lumen maintenance) van de Led armatuur kan alleen getest worden door de Led case temperatuur te controleren.
Voor het testen van de driver levensduur moeten de meest kritische componenten op hun operationele temperatuur getest worden.
Bovenstaand kan echter alleen door specialisten gedaan worden.
Let op. De levensduur van goedkope (B merk) drivers kan vaak veel korter zijn dan de geclaimde 50.000 uur.
TIP.
Een tip om Led Lumen levensduur te schatten is door een lumenmeting uit te voeren tijdens het opwarmen van het armatuur. Door de lichtterugval van het armatuur te meten tussen het moment van opstarten van het armatuur en na bv. 1uur branden, kan een indruk worden verkregen over de hoogte van de operationele case temp. van de Led chip.
Wanneer de licht terugval groot is (>10%) betekent dit dat de case temp. van de Led chip zeer waarschijnlijk boven de door de chip fabrikant gespecificeerde waarde ligt en derhalve de lichtterugval groter zal zijn dan door de chip fabrikant gespecificeerd, met als resultaat een kortere dan door de armatuur leverancier gespecificeerde effectieve armatuur levenduur.