Led nieuws

Het licht in de bedoeling dat eind 2016 Osram en Opple een nieuw type Led tube op de markt brengen. Het betreft hier een type wat geleverd gaat worden door zowel Osram als Opple onder de naam “Universal” Led tube. Deze led tube kan zonder aanpassing van de inwendige bedrading van de armatuur toegepast worden in zowel HF EVSA systemen als ook 50Hz EM systemen.

De leverancier claimed hiermee dat retrofit van conventionele TLD hier mee nog eenvoudiger wordt, immers er hoeft niet meer gekeken te worden welk systeem in de armatuur in gebruik is, HF of 50Hz. Hiermee ontstaat een combinatie van de nu reeds op de markt zijnde HF EVSA compatible Led tube met de std. 50Hz EM Led tube.
Echter ook hier zal zeer waarschijnlijk de beperking zijn dat alleen de door de fabrikant vrij gegeven EVSA’s mogen worden toegepast en dimmen van de Led tube niet is toegestaan.

De aanrakingsveligheid van de aansluitpennen (SSP) wordt voor zover bekend op dezelfde wijze gerealiseerd als bij de HF EVSA compatible Led tube van Osram en Opple door beide lampeinden van een mechanische schakelaar te voorzien.
Over eventueel verschil in energieverbruik en lichtopbrengst tussen het HF of 50Hz systeem is nog weinig bekend.

Zodra deze Led tubes op de markt komen zal EMB deze op performance gaan testen.